Wat is Olijfolie

Wat is Olijfolie?
Als je olijven perst krijg je olijfolie en water, na scheiding van deze twee hou je de olijfolie over.

Welke kleur heeft goede olijfolie?
De kleur van de olijfolie zegt niet iets over de kwaliteit. Kies niet een olijfolie aan de hand van de kleur maar aan de hand van de smaak.

Waarom smaakt sommige olijfolie bitter?
Neem eens een olijf rechtstreeks van de boom, vaak zijn deze al bitter. Bitter, pittigheid en fruitigheid zijn kenmerken voor goede olijfoliën.

Wat betekent extra vergine?
Extra vergine krijg je over het algemeen wanneer de olijven zijn geperst. “Olijfolie” zonder “extra vergine” wordt verkregen door chemische en andere processen. Daarnaast is het van belang dat de extra vergine olijfolie aan bepaalde tests voldoet, zo mag het zuur gehalte niet meer zijn dan 0,8%. Het moet worden geproduceerd zonder gebruik te maken van enige oplosmiddelen, puur machinaal en beneden de 30°C ter voorkoming van verlies in kwaliteit.
Voordat een olijfolie "extra vergine" of "extra vierge" mag worden genoemd moet deze officieel worden goedgekeurd.

Hoe bewaar ik olijfolie het beste?
Bewaar de olijfolie het liefst op een donkere koele plek. Dus zet de olijfolie niet achter een raam, hier wordt het vaak snel warm en door de invloed van het licht zal de kwaliteit van de olijfolie snel achteruit gaan.

Kan ik ook bakken in jullie extra vergine olijfolie?
Ja, dat kan zeker. Let wel dat de smaak van de olie, herkenbaarheid, kan vervliegen. Maar olijfolie kan zo’n 250graden warm worden waardoor je bijvoorbeeld op hoge temperaturen snel je vlees kan dichtschroeien. Vanwege de mooie kwaliteit van deze extra vergine olijfolie adviseren wij om in een bakolie te bakken. Deze olie is speciaal gemaakt om in te bakken, op deze manier kun je meer genieten van de extra vergine olijfolie.

Wat is beter, gefilterde of ongefilterde olijfolie?
Ongefilterde olijfolie zal troebelig blijven totdat het geheel bezinkt op de bodem. Sommigen zijn er van overtuigd dat ongefilterde olijfolie beter is vanwege de smaak die de stukje olijf afgeven. Over het algemeen zal een ongefilterde olijfolie een korte houdbaarheid hebben en zal daardoor sneller geconsumeerd moeten worden. Laat gefilterd of ongefilterd niet je keuze voor de olijfolie beinvloeden, het is veel beter dit te doen aan de hand van smaak en frisheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x