test banner

Gebruik eens Ghee

Gebruik eens Ghee

Gebruik jij nog steeds plantaardige olie om in te bakken of wordt je boter wel eens zwart in de pan? Gebruik eens Ghee! Romig, nootachtig en klaar voor gebruik. Lees meer..

Natuurlijk zijn zonnebloem en olijfolie hartstikke lekker voor koude gerechten, maar de meeste plantaardige oliën zijn niet echt geschikt voor bakken en wokken. Deze vetten verbranden namelijk snel, al rond 160 graden. Daarom is Ghee een prachtig product die hoge temperatuur verdraagt (250 C.), waarbij de romige smaak van boter blijft en niet zwart in de pan wordt. Maar wat is Ghee nu eigenlijk?

Ghee is een geklaarde boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd, waarna enkel nog het pure botervet overblijft. Ghee is echter anders dan gewone geklaarde boter. Ghee kent zijn oorsprong uit de Indiase keuken. Het verschil tussen Ghee en gewone geklaarde boter zit hem in het grote verschil in kookpunt. Bij gewone geklaarde boter wordt de normale botervorm gesmolten en vervolgens wordt het vrijgekomen vocht van het botervet gescheiden. Dan moet het botervet afgekoeld worden. Wat overblijft is de geklaarde boter: een dikke vette massa. Om Ghee te maken wordt het vocht door lange verhitting verdampt. Waar door het totale ontbreken van het vocht bij geklaarde boter de boter vooral een zeer dikke, volle roomsmaak krijgt, heeft Ghee door een ander verhittingsproces een zeer opmerkelijke nootachtige smaak.

Daarnaast is het gemaakt van gras gevoerde, biologisch gehouden koeien. Het is pure boterolie en daarom dus lactose vrij. Voor mensen met een koemelk-allergie/intolerantie kan Ghee een uitkomst zijn.  Doordat de eiwitten zijn verwijderd kunnen zij de boter goed verdragen. Dit geldt echter niet altijd, dus is het altijd de kwestie van even uitproberen. 

Maak jij zelf geklaarde boter, of ben je ook een fan van Ghee?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »